Elosz!!
Dziś na zajęciach z panią Klaudią Prędki przeprowadzaliśmy swego rodzaju doświadczenie.
Przygotowaliśmy:
-słoiki,
-mieszaninę etanol-aceton,
-1 zielony świeży liść,
-2 liście etiolowane
-łaźnię wodną,
-5 szalek,
-roztwór jodyny,
Hipoteza: "Liść etiolowany nie zawiera skrobi tak jak miód i odwrotnie do mąki."
Przebieg działań:
Na początku umieściliśmy 2 liście etiolowane w słoiku z mieszaniną etanol-aceton.
Następnie włożyliśmy je do łaźni wodnej.
Później wyjęliśmy je i umieściliśmy je na szalkach, w tym samym czasie wsypaliśmy na szalki mąkę i miód.
Liście, miód i mąkę na szalkach zalewaliśmy kolejno roztworem jodyny.
Obserwowaliśmy zachodzące zmiany.
Spostrzeżenia:
Etiolowany liść zalany roztworem jodyny nie zmienił barwy.
Nieetiolowany liść zalany jodyną zmienił barwę na ciemną.
Mąka zmieniła kolor na czarny.
Miód pozostał bez zmian.
Wnioski:
Etiolowany liść i miód nie zawierają skrobi, miód nie został oszukany mąką ziemniaczaną.
A mąka zawiera skrobię.
czwartek, 5 marca 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz